Coneix a la Natalia...

NATÀLIA AMIEL BARRIS  

( text del Jaume Amiel, pare de la Natalia)    

 

Atleta i entrenadora
La Natàlia va néixer a Sabadell el 22 de febrer del 1974 i es va llicenciar en Geografia i Història. Des de ben petita va estar vinculada a l'atletisme i a la J.A.S., ja que quan tenia 10 anys va ser seleccionada en unes proves del C.I.T.E. per les seves condicions físiques i des d 'aquell moment entrà a formar part de l'escola de la J.A.S., passant per totes les categories, d'aleví fins a sènior.
Primer en proves de cros i mig fons a les ordres del Pep Molins i ja com a cadet en proves de velocitat, amb en Jordi Miquel - Toti com entrenador, essent els 400 m. llisos la seva prova preferida en la qual va arribar a ser Subcampiona de Catalunya júnior i millor marca de l'any, a més de sisena d'Espanya a Donostia, el 1993; en aquell mateix Campionat d'Espanya júnior es varen classificar, amb mínimes, 17 atletes de la J.A.Sabadell
Implicada totalment en els equips de la J.A.S., va debutar ja d'infantil amb els absoluts en una prova de 1.500 m. i al llarg dels anys va defensar a l'Entitat en totes les proves de llisos, des del 100 fins al 3.000 m., en 400 tanques, relleus, llargada, triple, pes, javelina i disc... allà on fes falta.
Una lesió al genoll l'hi va impedir seguir progressant com a atleta i va iniciar la seva tasca com a entrenadora, primer a l'escola de la J.A.S. a Can Rull, després portant cadets i més tard ja com a entrenadora de les especialitats de velocitat i tanques de la J.A. Sabadell, on es va revelar com entrenadora del més alt nivell. Els seus atletes van copar molts podis als Campionats de Catalunya i Espanya, tant en velocitat com en tanques, essent internacionals alguns d'ells.
La seva tasca com a entrenadora la va portar a ser escollida per la Federación Española de Atletismo per formar part de l'equip d'entrenadors en dos encontres internacionals de la selecció Espanyola i de ben segur n'haguessin estat molts més... En Pep Molins, President de la J.A.S., va dir en el seu moment: "És el/la millor entrenador/a que mai ha tingut la J.A.S."

El Trofeu Sabadell de Promoció
Arran de la inauguració de la Pista Coberta de Catalunya a la nostra ciutat el 2010, en Pep Molins va parlar amb en Jaume Amiel de la possibilitat de fer un Trofeu Promoció, recolzat per l'Ajuntament, amb diverses jornades de celebració. Volien que ho entomés la Natàlia i així va ser. Ella, amb la seva passió per la promoció, va ser qui el va dissenyar, marcant proves, horaris, dates i finals. Va ser un èxit total de participació des del primer dia i fins ara, dotze anys després.
En aquests anys el Trofeu ha sofert canvis per anar millorant, però sempre amb l'esperit de col·laboració i suport desinteressat de persones a qui la Natàlia durant 3 anys els va contagiar la seva prioritat per a l'atletisme de promoció.
El 2 d'agost de 2013, i després de 3 dies d'haver tornat de Madrid, d'un campionat d'Espanya amb els seus atletes i la delegació de la J.A.S., la Natàlia ens va deixar per sempre, a l'edat de 39 anys. Una sobtada tromboembòlia pulmonar doble, mentre estava atenent clients a la seva botiga d'esports, va ser fatal per ella, per la seva família i amics, i per tot el món de l'atletisme.
Aquell mateix any, la família, i la J.A.S. van acordar i proposar a l'Ajuntament la creació d'un Memorial que portés el seu nom, i que millor que el "seu" Trofeu Sabadell de Promoció. Des d'aleshores i fins ara el Trofeu i Memorial han anat de la mà, i sols les restriccions per la pandèmia del COVID-19 van fer que no es pogués disputar el 2020/21.